top of page
bgImage

Blog

 

Brabantse warmte in een romantische Winterreise

31 januari 2023

Arnold Verplancke schreef een column over de uitvoering van Nèjûh wèntûrjas in Elshout. Nieuwsgierig? klik hier

Acido, salado, dulce........

1 december 2022

Afgelopen weekend zijn we ondergedompeld in de Spaanse wijn en taal :)

Een superleuke workshop gegeven door Ana en Hanno. Leuk om eens te ervaren hoe het is om Spaanse les in een groep te krijgen. Tot nu toe hadden we alleen nog met z'n tweetjes les. 

In Ontinyent bij Tip Top languages werden we voorbereid op het bezoek aan de wijnproeverij bij Bodega Cent Piques.

We kregen ook huiswerk ofwel tarea, jaja sísí.....Berrie moest iets zuurs en ik iets bitters meenemen. In de supermarkt in LLutxent gaf een zeer behulpzame medewerkster ons een zakje knetter zuur snoeppoeder mee. Voor mij was het makkelijk 85% chocolade natuurlijk!  

Op zondagochtend zaten we allemaal geblinddoekt verschillende smaken te raden; acido, dulce, amargo, salado, ja, ik proefde iets heel erg zouts! Het leverde hilarische taferelen op, laten we zeggen dat het kind in ons naar boven kwam. Daarna gingen we met de hele club naar de bodega voor een interessante en leuke rondleiding, de sfeer was top! En ja, we konden best veel verstaan en proeven mjammie!

Zaterdagse dingen in LLutxent

19 november 2022

Morgen, morgen ben ik jarig, ben nog noooooooit (heel lang en hard zingen:)) zo blij geweest!! Liedje dat zuster Emma ons leerde in de tweede klas op de Theresiaschool, dat gaat er nooit meer uit ben ik bang.

Morgen ben ik jarig maar vandaag is een gewone zaterdag. Vanochtend boodschappen gedaan in het dorp en natuurlijk even lekker bij de bakker geweest. De dorpsbakker kent ons inmiddels, we zijn fan van de lekkere zoete broodjes en het is er DRUK!! Maar niemand heeft haast, je kan er ook even lekker een kopje koffie drinken, heel gezellige sfeer. Iemand tikte op mijn schouder: Aha wat leuk een chica van de Zumba les! Afgelopen week ben ik via de kapster bij de Zumbales terecht gekomen. Het plan is 2 keer per week te gaan, zin in!

Berrie laat mij zijn nieuwe muziek horen voor een videoserenade die hij aan het maken is, wordt weer supermooi! Er staan nog een aantal liedjes op de planning dus als je nog een bijzonder verrassend decemberkadootje nodig hebt, zou ik snel zijn. Kijk maar eens op deze site onder Lied op maat cadeau.

 En verder mag de wasmachine vandaag voor ons werken. We wassen alleen in het weekend want dan is het hier daltarief voor de stroom. Ook hier stijgen de prijzen helaas. We hebben geen droger dus hopen dat de was naar buiten kan, en ja hoor we hebben geluk, harde wind en zon perfecto! Vanavond weer een fris bed. Oh nee wacht, we gaan vanavond bij vrienden slapen met morgenvroeg een verjaardagsontbijtje, ben nog noooooooit........ :)

1 oktober 2022 special day!

Vandaag is het eindelijk 1 oktober! De dag van de première van het concert Nèjûh wèntûrjas met strijkkwintet! Berrie mag vandaag het resultaat presenteren van al zijn harde werk. Voordekunst.nl hielp ons met de promotie en het geld voor het project.  Iedereen nogmaals bedankt voor de gulle donaties!!

In aanloop op de première gaf Berrie 4 huiskamerconcertjes om zijn Nèjûh wèntûrjas in Mariengaarde te promoten. We zijn super dankbaar voor de gastvrijheid van Marjolein & Leon, Annelies, Anke & Lucas en de familie van der Gun die hun huiskamers, studio en B&B openstelden!

In de krant?!

Hein Eikenaar van het Brabants Dagblad vroeg ons om een interview, het ging niet om het concert maar om onze filosofie: Alles moet in de auto passen!  

Wij zijn al helemaal gewend zonder onnodige spullen te leven maar het was toch interessant voor de krant. Tijdens het ontspannen interview met Hein besefte ik dat het toch wel heel bijzonder is hoe we nu aan het leven zijn. Het grappige is dat ik tot nu toe ècht nog niets gemist heb, qua spullen dan! We missen wel alle lieve mensen in Nederland maar die hebben we deze 2 weken allemaal geknuffeld, nu kunnen we er weer een tijdje tegen. 

Goed begin

Deze dag is goed begonnen met het leuke positieve krantenartikel en een lekker ontbijtje bij mijn zus en zwager waar we wéér mogen logeren. Zo lief en gezellig!  Na het ontbijt gaat Berrie zich voorbereiden en ik heb afgesproken met Rob om even koffie te drinken bij Kadinsky in Waalwijk. Ik ken Rob al mijn hele leven, we zijn opgegroeid in hetzelfde dorp in dezelfde straat, twee deuren verder. We hebben niet vaak contact maar als we eenmaal beginnen te kletsen..... dan zijn we niet te stoppen! Heel gezellig, en kijk daar loopt Nicole! Wat grappig, we hebben gisteren samen met nog 4 lieve Golden Oldies vriendinnen het leven gevierd bij HugoNicole ken ik ook al vanaf de kleuterschool en ik heb geluk want ze heeft me afgelopen week een super relaxte schoonheidsbehandeling gegeven in haar prachtige salonIk ben helemaal trots op haar! 

Maar wacht Rob moet gaan om pizza's te bakken en ik ga met Berrie alvast naar Mariengaarde om voor te bereiden en nog een laatste keer te repeteren met het strijkkwintet. Tijdens de repetitie zet ik 80 drankjes klaar, een soort alcoholvrije sangria. Dit doe ik omdat het een leuk gebaar is maar ook om de pauze vlot te laten verlopen. De controle freak/regisseur in mij komt weer lekker naar boven hier:)  

Als we klaar zijn met de repetitie mogen we aanschuiven bij Joop en Philien thuis. Wauw! Er komt daar toch een lekkere grote zalm uit de oven! Het is weer heerlijk. Joop is een fantastische kok al vindt hij dat zelf niet, wij vinden het pure verwennerij. Dankjewel Joop! 

Intussen is het tijd voor het concert, Berrie zal hier over schrijven, dit stukje is eigenlijk al te lang dus voor degenen die door hebben gelezen, top dankjewel! 

Droom!

 6 september 2022

In 2016 mocht ik beheerder zijn van de Hasseltse Kapel in Tilburg. Ik ben nog steeds super dankbaar voor de tijd dat we daar mochten wonen en werken. Vooral de gesprekjes met de bezoekers van de kapel en de mooie concerten en huwelijken die we daar mochten organiseren vond ik geweldig! En natuurlijk de Meimaand die we twee keer hebben meegemaakt met iedere dag honderden kaarsjes die werden opgestoken bij Maria, de snoepkramen en samen Marialiedjes zingen. Echt een hele mooie Tilburgse traditie. We woonden naast de kapel en sliepen in het oude wevershuisje. In die tijd had ik vaak een terugkerende droom. Ik zat in een vliegtuig te wachten tot we opstegen maar het duurde en het duurde maar en het vliegtuig kwam nooit van de grond. Een beetje gefrustreerd werd ik dan wakker. Een paar jaar later mochten we in Mariengaarde wonen alweer zo'n bijzondere plek in Tilburg. Wat een geluk! Dezelfde vliegtuigdroom kwam weer terug maar deze keer liep ik naar voren nam plaats in de cockpit en als een zeer ervaren piloot :) vloog ik weg...... ik werd wakker met een grote glimlach op mijn gezicht, haha. Nadat we de keuze hadden gemaakt om naar Spanje te emigreren hebben we het ontspullingsproces helemaal doorgezet, alleen het hoognodige hebben we meegenomen, onderbroeken en muziekinstrumenten zeggen we altijd voor de grap. De rest hebben we allemaal verkocht of weggegeven. Afgelopen nacht droomde ik dat ik aan het vliegen was, gewoon zo, zonder vliegtuig of vleugels, ik kon het gewoon, heel eenvoudig, heerlijk. Toch mooi, alle bagage opgeruimd, ik heb geen vliegtuig meer nodig :)

Op de markt!

23 augustus 2022

We hebben besloten om alle boodschappen voortaan in het dorp te doen. Twee keer in de week is er een markt met groenten en fruit en er is een supermarkt, een slager en een bakker. Dat moet dus lukken. 

Het is fijn om minder verpakkingsmateriaal te hebben en we steunen zo de lokale winkeliers. Bovendien is het vers en biologisch en goed voor onze sociale contacten.


Vanochtend dus naar de markt maar eerst een koffie in de bar op het marktplein. Het terras zit vol met dames die gezellig met elkaar zitten te kletsen. We gaan naar binnen want we weten dat er nog een tuinterras is aan de achterkant. 

Binnen moet je hard schreeuwen anders versta je elkaar niet. Of is dat omdat iedereen zo hard praat? Ja dat, plus het gerinkel en gekletter van kopjes, bordjes, glazen, piepjes van koffieapparaten, kassa, ovens en deuren die open en dicht slaan. We lopen snel door naar buiten maar hier ook geen tafeltje meer. 


Dan toch maar binnen zitten en meeschreeuwen of alleen drinken, eten en observeren. Dat laatste dan maar. De ober doet mij een beetje denken aan Manuel uit Fawlty Towers, vanwege zijn lengte en beweeglijkheid. Hij danst door de bar, houdt alles in de gaten, kent en groet iedereen. Hij heeft vier gesprekken tegelijk met klanten aan verschillende tafels, serveert drankjes binnen en buiten en neemt bij ons de bestelling op. Hij is een echte entertainer. De vrouwen lachen naar hem en dagen hem uit. 


Ik zie een foto hangen boven de bar;  jaren 60, schat ik. Zes kinderen op een rij van groot naar klein, broers en zussen, de ober lijkt op het jongste kind, de kleinste. Dat ga ik volgende keer.....klap boem! Ineens is alles donker, het gekakel is gestopt! 

Het is een paar tellen stil en dan begint er een vrouw te zingen, cumpleaños feliz, cumpleaños feliz......! Iedereen lacht, zingt mee. Wat een heerlijke reactie op het uitvallen van de stroom. En ploep! Het licht gaat weer aan en alles draait en klettert en kakelt weer door! 

Hoe kom ik bij jullie en kan ik alleen komen?

20 augustus 2022

 In de zangvakantieweken in oktober/november zijn we in Beniarrés dat ligt precies tussen Valencia en Alicante in. Dus het maakt niet uit op welk vliegveld je aankomt. 

Wij komen je ophalen en brengen je weer weg. 

Je kunt ook zelf een auto huren op het vliegveld natuurlijk maar dat is niet nodig, het vervoer van de uitstapjes is allemaal voor jou geregeld.


Tip: trek je wandelschoenen aan als je thuis weggaat (scheelt weer plek in je koffer). 


Met de trein/bus of eigen auto kan natuurlijk ook. Je bent dan wel veel langer onderweg maar dat kan ook weer een leuk avontuur zijn!


Je bent van harte welkom zeker ook als je alleen komt! 

Als je liever niet een kamer wilt delen dan kun je ook (tegen een extra vergoeding) een tweepersoonskamer voor jezelf boeken. 

De tweepersoonskamers zijn zeer ruim met aparte bedden en roomdividers. 


De villa is groot en ligt midden in de natuur met overal gezellige zitjes/terrasje en balkonnetjes waar je ook even alleen kunt zijn.

**********************************************************************************

Als je een onthaastweek wilt dan zijn we in Llutxent. Dat is iets dichterbij Valencia maar het is voor ons ook geen probleem om je op te halen in Alicante. In de onthaastweek is het juist de bedoeling dat je alleen komt! Pure 'me-time' voor jou!

Zingen Zonder Zorgen!

19 augustus 2022

Mensen vragen ons of het wel iets voor hen is; die zangvakantie. Het lijkt ze leuk. Ze zingen graag maar zijn onzeker of ze wel het goede ‘niveau’ hebben? Deze vraag klinkt Berrie helaas bekend in de oren. Heel veel mensen durven niet te zingen, vaak omdat ze in hun kindertijd te horen hebben gekregen dat ze het niet kunnen en dat zijn gaan geloven. Maar dat is niet waar, iedereen kan zingen! En bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat zingen heel gezond is. Hier een aantal feiten over wat zingen met je doet:

  •  Door te zingen maak je endorfine aan, waardoor je je meteen gelukkiger voelt;
  • Er komt een stress verlagende stof vrij als je zingt (oxytocine);
  • Het versterkt je immuunsysteem. Door te zingen verbetert de bloedcirculatie waardoor er meer zuurstof in de cellen komt waardoor je beter functioneert. Je maakt antistoffen aan waardoor je beter beschermd bent tegen virussen.
  • Zingen is goed voor je brein. Het vergt concentratie en als je vaak zingt kun je je dus beter focussen. Bovendien verbetert het ook nog eens je geheugen.
  • Door te zingen kun je beter slapen.
  • Zingen is goed voor je hart letterlijk en figuurlijk!
  • Zingen verbindt. Als je samen zingt krijg je snel een band met elkaar!

Tel hier nog de vitamine D bij op die je tijdens onze zangvakantie zeker binnenkrijgt van de Spaanse najaarszon èn de heerlijke wandelingen in de natuur dan is die zangvakantie zeker iets voor jou!

Zangvakantie in de Spaanse zon?

17 augustus 2022

Vandaag kregen we veel leuke reacties op onze hernieuwde website! Vooral het aanbod van de zangvakantie weken in oktober sprong eruit.  Gaan we zingen in de zon in oktober? Is er in het najaar nog zon in Alicante en in Valencia? 

Goed nieuws: het weer is perfect in oktober. Met een gemiddelde temperatuur van 24 graden, veel zon en weinig tot geen kans op regen en een minimum temperatuur van 14 graden is dit juist een heerlijke aangename periode. Het is niet té warm, goed wandelweer en de zee-temperatuur is nog zo'n 21 graden in oktober. Dus als we in Valencia zijn kun je ook nog in de zee duiken! Vamos!!!

Zingen op blote voeten in de gang?

17 augustus 2022

Tijdens ons verrassingsbezoek in Nederland logeerden we in Mariengaarde. De prachtige plek in Tilburg waar wij 2 jaar mochten wonen. Op verzoek van Marie-Cécile deed Berrie een spontane try out van zijn nieuwe programma 'Nèjûh Wèntûrjas' in de gang op blote voeten..... Na afloop waren we het er allemaal over eens dat dit programma een strijkkwintet verdiend en natuurlijk een optreden in de kapel van Mariengaarde. Zo gezegd zo gedaan, Philien hielp ons met het zoeken van de strijkers en Rogier reserveerde voor ons de kapel op 1 oktober aanstaande. Het concert begint om 20.15 uur, meer informatie volgt nog. Zin in!

Verjaardag met de kist!

7 augustus 2022

Intussen zijn we al best goed ingeburgerd hier in Llutxent. We gaan regelmatig naar de markt en nemen dan een almuerzo in de barretjes in het dorp. We vallen op want er wonen hier weinig tot geen anderlanders :) De mensen zijn open en vriendelijk tegen ons. We komen steeds verder met de Spaanse taal en leren zelfs een beetje Valenciaans. We hebben een abonnement op het gemeentelijk zwembad waar het lekker druk is en jong en oud te vinden is. De sfeer is relaxed in Llutxent. Ook hebben we goed contact met de familie die ons het huisje heeft verhuurd. Eén familielid, Alan, werd gisteren 4 jaar! Berrie speelde accordeon en maakte een spektakel met de toverkist alles in het Spaans! Er waren 20 kinderen met hun ouders en ook die laatste vonden het erg vermakelijk. Dit smaakt naar meer. En dat gaat ook gebeuren. Vanaf oktober gaan Berrie en Claudia op tournee met de kist langs scholen in de regio Valencia en in februari en maart volgend jaar gaan Berrie en Anke in de regio Tilburg weer op pad met de kist zie ook muzikaalgebroed.nl

Go with the flow..... naar Llutxent

1 juni 2022

In maart namen we afscheid van onze trouwe Toyata in Nederland. We mochten een auto lenen van onze Spaans-Nederlandse vrienden om terug te rijden. Hoe lief is dat? Eenmaal weer thuis bood onze buurvrouw aan om van haar een auto te lenen, ze heeft er toch 2 dus er is er altijd eentje vrij. Wij blij! Konden we rustig op zoek naar een andere auto. De buurvrouw adviseerde op Wallapop te kijken, dat is hetzelfde als Marktplaats in Nederland.  En ja hoor, we vonden er eentje. De eigenaar woonde in Llutxent...... dat plaatsje kenden we nog niet. We kenden wel de prachtige bergweg ernaartoe, dat is altijd zo genieten van de prachtige uitzichten maar deze keer regende het erg en de blower van de Van van onze buurvrouw werkte niet. Best spannende rit en Berrie wou omdraaien maar we besloten toch door te gaan. Dat was een goeie beslissing want de auto was perfect voor ons en de eigenaren waar we meteen urenlang mee in gesprek raakten :) vertelden dat ze een huisje te huur hadden. We gingen kijken en waren meteen verliefd op de plek. Het ligt net buiten het dorpje waar we in 5 minuten naar toe kunnen lopen en op 2 minuten afstand is  een hermitage en een prachtig klooster. Het huisje heeft 3 slaapkamers dus kunnen we makkelijk gasten ontvangen. Op naar een nieuw avontuur!

Inburgeren

19 april 2022

Dat lukt op dit moment best wel aardig.

Op 3 april zong ik in het Brabants dialect tijdens een concert, terwijl het orkest, bestaande uit veel kinderen uit het dorp, mij begeleidde. Ik had zelf het arrangement gemaakt. Een intensief werkje, omdat ik rekening wilde houden met het niveau van de speler.

Ik word nu als “zanger” herkend in het dorp.

Wil je een indruk krijgen : KLIK HIER en/of HIER

Verder heb ik op 9 april een zangworkshop gegeven bij Sedajazz.

Dat is een privé-muziekschool in Valencia, gespecialiseerd in jazzmuziek.

Latino is de directeur van de school en hij heeft de hele workshop meegezongen.

Het smaakte van beide kanten naar meer!

Paeljam

19 april 2022

Dat is een samenvoeging van “Paella” en “Jamsessie”.

Op woensdag werd er afgesproken dat er op donderdag zo’n bijeenkomst zou komen.

Ik stelde voor dat dat best bij ons kon plaatsvinden.

Na de gebruikelijke vertraging van 1,5 uur arriveerde 5 mensen (ik had geen idee hoeveel er precies kwamen) en voordat ik “Mi casa es tu casa” had kunnen zeggen, namen zij de hele regie (en het huis) over. Er werd een grote paella-pan neergezet en Pablo ging meteen aan de gang.

Wij stonden erbij en keken ernaar. Ons werd verzekerd dat Pablo een meester in het maken van paella was. Nou, daar was geen woord van gelogen.

Na de nodige aperitiefjes genoten we van een heerlijke maaltijd. Na afloop kwamen de instrumenten tevoorschijn en hebben we muziek gemaakt. Wat is het toch heerlijk om die universele taal (lees: muziek) in te kunnen zetten. Het verbroedert en verzustert zonder een woord te hoeven zeggen.

Snoeien

18 februari 2022

Alhoewel het winter is, is het hier gemiddeld zo’n 20 graden.

Vorige week heeft Riki, un amigo, mij laten zien hoe je de olijfbomen moet snoeien.

Daarna ben ik aan de slag gegaan. Ik moet zeggen, 

het is een soort dans-rondom-de-boom.

Je probeert te kijken welke takken je het best als eerste eraf kunt halen.

Het is belangrijk om de takken niet te hoog te laten groeien (dat is handiger bij de olijfoogst) en er moet ook een soort lucht en licht gecreëerd worden. Ik probeer me ook af te stemmen op de boom. Vaak zijn de bomen al heel oud en hebben ze ook echt een verhaal te vertellen (dan moet je wel goed luisteren). En nou hoef ik niet meer naar de sportschool.

Vecina (buurvrouw)

16 februari 2022

We hebben een buurvrouw (in het Spaans : Vecina) waar ik een kindermuziektheatervoorstelling mee ga maken. Het idee is om de voorstelling "Het grote geheim van niks" (El grande secreto de nada) om te zetten naar het Spaans en zelfs het Valenciaans. Het is ook fijn om een buurvrouw te hebben, want ze leent ons haar auto (best handig, sinds we onze auto naar NL hebben gebracht), we kunnen altijd in haar huis terecht en ze helpt ons vaak met de taal. Op de foto rijd ik heel stoer in haar van. 

Nèjûh wèntûrjas

14 februari 2022

"En nou in oewen eigen taol", schreef Legs Boelen mij, nadat ik hem een paar voorbeelden had laten horen van mijn vertalingen van Winterreise. Nou, dat was niet tegen dovemansoren gezegd en ik ben ermee aan de slag gegaan. Alle 24 teksten zijn nu in het Elshouts vertaald en voordat de lente begint presenteer ik ze op Youtube. Wil je het volgen? KLIK HIER voor het kanaal, waarop de gedichten te horen zullen zijn. 

Moed

9 januari 2022

Ooit kwam ik iemand tegen in de LocHal in Tilburg. Zij zei me dat er een wedstrijd was bij het NRC. Het was een vertaalwedstrijd van liedteksten van o.a. Schubert. Ik had net daarvoor afscheid genomen van mijn vriend en zangdocent Raoul met “Leiermann”, het laatste lied uit Winterreise van Schubert. Ik zong de Nederlandse tekst van Jan Rot en begeleidde mezelf op accordeon. Daarna dacht ik, dat vertalen kan ik ook. Ik deed mee aan de wedstrijd en mijn vertaling werd niet uitgekozen. Toch ben ik vol goede moed doorgegaan en alle liederen (24 maar liefst) gaan vertalen. Op een gegeven moment ben ik nieuwe muziek gaan schrijven bij mijn nieuwe vertalingen en wat bleek: de oorspronkelijke Duitse tekst pastte ook op de nieuwe muziek. Het project Nieuwe winterjas was geboren. Vandaag schrijf ik in Spanje de muziek voor mijn laatste vertaling, de cirkel lijkt rond. Inmiddels ben ik ook de liederen in mijn eigen dialect gaan vertalen en de muziek ben ik aan het arrangeren voor strijkkwintet en harmonie-orkest. 

Waar zal dit eindigen??

Kolhombre!

16 december 2021

Ja, ik heb een Spaanse (artiesten) naam!

Man van KolMANs is in het Spaans “hombre”. De “h” wordt in het Spaans nooit uitgesproken.

Dan krijg je dus Kolhombre! De “s” laten we even buiten beschouwing.

Colom in het Valenciaans is een duif. En laat ik daar nou net iets mee hebben.

Vroeger kwam er elk voorjaar een duif in onze achtertuin. Ik gaf hem (of is het een haar?) erwten te eten en in het najaar vertrok mijn vriend dan weer. Als de duif (volgens mijn moeder een koolduif) in het voorjaar weer terugkeerde, riep mijn moeder: “Berrie, oewen duif is er wir”. Het was een soort onvoorwaardelijke vriend.

De duif staat ook bekend als boodschapper en genezer. Daarom zal ik als Kolhombre mijn muziek en ideeën bevlogen de wereld insturen. 

Eerste gast

16 augustus 2021

“En kom je me dan ook van het vliegveld halen?”. “Natuurlijk”, zeg ik. “Mits jij een auto wilt huren.”

Onze eerste gast zit achter in onze auto en we rijden van het vliegveld Valéncia naar ons dorp.

“Best wel spannend”, zegt ze. “Ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten”.

Nou dat is precies de bedoeling. Verwacht maar niks, je bent hier nu. Niks moet, alles kan.

Dat klinkt voor mij heel normaal en eenvoudig, maar het blijkt niet normaal te zijn, eenvoudig wel.

We hebben de logeerkamer in orde gemaakt en bij aankomst drinken we eerst wat. Daarna is er ruimte om te landen. Het is de perfecte plek om tot rust te komen, maar dan ook echt. En hoe doe je dat dan, tot rust komen, je bent niet voor niets hier. Je wilt er alles uithalen. Alles?! Dat wordt lastig in 10 dagen. Ik heb ook geen idee hoe je dat moet doen. Het komt zoals het komt.

Net als bij die wandeling door de kloof, die ikzelf daarvoor pas 2 keer heb bezocht. Ik zie een vrouw, die kind wordt en wil ontdekken. Iets wat ik ook bij mezelf herken. “En wat is daar dan?”, vraagt ze. “Geen idee”, zeg ik naar waarheid. We besluiten het begroeide pad te volgen. Na wat geklauter komen we in een grot. Er liggen allerlei rotsblokken op de grond. “Kijk”, zegt ze. “Daar boven is licht, daar moet een uitgang zijn”. En voor dat ik het weet, klimt ze naar boven. “Wil jij hier wachten om me op te vangen?”, vraagt ze. “Oké”, zeg ik. Met speels en kinderlijk gemak klimt ze naar boven. “Ik ben boven”, roept ze. “Probeer ook maar naar boven te klimmen”. Dat doe ik en na verloop van tijd kruip ik door een kleine spleet die uitkomt bij een nieuwe grot. Het geeft een heel voldaan gevoel om deze plek op deze manier te bereiken. Ik laat haar met rust en zit op een rotsblok met uitzicht over de vallei. Na een tijdje verlaten we de grot via een andere weg. Het gat waardoor we naar boven zijn gekropen oogt ook veel minder aanlokkelijk om daar ook weer door naar beneden te gaan. Één keer door dit “geboortekanaal” lijkt me wel even voldoende.

Digitale nomaden

4 juli 2021

Vier maanden geleden kwamen we naar Tibi om daar een oase te creëren voor digitale nomaden. Nu zijn we zelf digitale nomaden geworden en in een oase beland. We zijn benieuwd naar wat het leven nog meer voor ons in petto heeft :)

Slaapkamer in wording

3 juli 2021

Het materiaal is binnen, nu frezen en zagen.... binnenkort meer hierover. We proberen een time-lapse filmpje te maken. 

Spaanse les met Mila

2 juli 2021

We gaan als een speer met de Spaanse les. Drie keer per week, live en ook online. Mila vindt het erg interessant, een artikel over het stierenrennen in Pamplona, levensgevaarlijk!

Fluiten maken

1 juli 2021

Nieuw project van Berrie; fluiten maken van Spaans riet. Dit pijlriet groeit hier heel veel, vooral in de bermen. We dachten eerst dat het bamboe was, want daar lijkt het op. Van dit riet worden rietjes gemaakt voor instrumenten, bijvoorbeeld voor de saxofoon. De fluit die Berrie aan het maken is wordt ook wel Ney genoemd. Het schijnt één van de oudste instrumenten te zijn, minstens 4500 jaar oud. De Ney wordt nog steeds gebruikt hoofdzakelijk in het voormalige Perzische Rijk en nu hier dan ook in Beniarres.......

bgImage

Project WIS

15 juni 2021

Deze week beginnen we met de uitvoering van ons project met de werktitel WIS; Wakker worden In Spanje.

De Arabieren hebben een mooie erfenis achtergelaten hier op de berg, terrassen. Wij zien hier een prachtige plek voor een logeerkamer. Een eigen terras met slaapkamer, lekker groot bed, wc, douche, en een geweldig uitzicht. Dat is pas echt wakker worden! De bouwtekening is klaar, nu gaan we timmeren en zagen en vooral alles de berg op sjouwen, maar het zal zeker de moeite waard zijn!

Eerste tapasconcert

12 juni 2021

Vandaag vroeg opgestaan om ons eerste tapasconcert voor te bereiden. Lekkere hapjes gemaakt, programma min of meer bepaald, het eerste en het laatste liedje liggen vast, de rest ziet Berrie wel!

Het was een heerlijk avondje met de 'hoskes' en groene gazpacho.

Leuke mensen leren kennen hier in de zevende hemel, wat willen we nog meer? 

Ruimtevaarder

29 mei 2021

Precies 14 maanden en 22 dagen geleden waren we voor het laatst in een theater.

Dat was in Oosterhout in de Bussel. Samen met Kees en Harry genoten we van de muziektheatervoorstelling van Kommil Foo. En na afloop; gezelligheid en biertjes met bitterballen! Berrie speelt nog regelmatig een lied uit deze voorstelling, 'Meester Frank', over een jongetje dat ontdekt heeft dat hij eigenlijk een ruimtevaarder is en, helaas voor Meester Frank, niet meer naar school komt.... echt prachtig en voor ons ook zo herkenbaar 'waar'. Iedere keer moet ik lachen aan het einde van het lied. Zo knap van de schrijver, hij laat me zweven door het heelal en met één zinnetje zet hij me weer met beide benen op de grond. Een zachte landing met humor, mooi! Vandaag mochten we ook weer zweven door het heelal, na zo'n lange tijd, weer in het theater, het Jazzorama Festival in Ibi, samen met Hector en Indre. Na afloop gezellige nazit, zonder bitterballen maar wel met biertjes en veel gezelligheid, mooie zachte landing... 

Beniarrés

15 mei 2021

Ons Spaanse avontuur bracht ons drie weken geleden naar het kleine dorpje Beniarrés, gelegen tussen Alicante en Valencia. We wonen aan de rand van het dorpje in een klein houten huisje boven op een berg met magnifieke uitzichten. We kijken uit op een enorm stuwmeer en een diepe bergkloof. Wat valt er veel te ontdekken hier! We maken allerlei nieuwe plannen en hebben hele lieve mensen ontmoet die ons helpen en samen met ons iets moois willen opbouwen. We kunnen af en toe niet geloven dat dit nu ons leven is, geen vakantie maar 'ons leven'. Gisterenavond mochten we even (op afstand natuurlijk) een repetitie van de fanfare van Beniarrés bijwonen. Bijzonder want dit was de tweede repetitie sinds een jaar vanwege corona. We voelden de passie, het enthousiasme en vooral de opluchting dat er weer samen gespeeld mag worden. De muzikanten straalden met mondkapje en al! Het Spaans spreken gaat, stapje voor stapje, beter. We hebben iedere week les van juf Luciana, zij is fantastisch en helpt ons goed op weg. Gelukkig is muziek een universele taal!

Videoseranada- uniek verjaardagskado

20 april 2021

Vandaag hebben we de eerste video serenade vanuit España naar Holanda verstuurd. De jarigen waren zeer verrast en blij met dit unieke kado! Mocht je het leuk vinden iemand te verrassen met een uniek eigen gecomponeerd lied dan mail maar naar berriekolmans@gmail.com

Magische wandeling

14 april 2021

Vandaag is een mooie dag voor een wandeling, lekker alles loslaten.

Work & stay = Work & play

8 april 2021

Peter kwam ons helpen met het inrichten van de eerste Arts Villages opnamestudio. Heel erg fijn en gezellig zo'n muzikale work & stayer.

Pasen

4 april 2021

Something is starting to grow here!

Easter#Tibi#artsvillages#casadelmundo#love#grow

Liebe

25 maart 2021

Terwijl de volwassenen denken, discussiëren, organiseren, plannen, doelen stellen, investeerders zoeken.... herinneren de kinderen er ons aan waar het allemaal om draait😍 liefde, liebe, love, amor🥰


Podcast met Stefanie Vatta

15 maart 2021

Net voordat wij vertrokken naar Spanje vroeg Stefanie Vatta of Berrie mee wilde werken aan een podcast.

Beluister hier het resultaat!

https://open.spotify.com/episode/6pEftZWAvTFkYUHNaXaSCB?si=9jji16UETbmRjhi7li2gug&nd=1

Zon, zee wanted

11 maart 2021

Even lekker uitwaaien op het strand in Urbanova.

Old school Spaans leren

9 maart 2021

Het zonnetje wil hier nog niet echt voluit schijnen, tijd dus om binnen bij de kachel Spaans te leren. Jos en Beppie hadden nog een cursus voor ons met cassettebandjes + recorder natuurlijk

Mantra zingen

8 maart 2021

Matt en Berrie begeleiden en wij zingen lekker mee! 

Eerste post ontvangen!

7 maart 2021

De tijd lijkt hier sneller te gaan. Onze eerste week is omgevlogen. Na een warme ontvangst hier zijn we helemaal bijgepraat over de vorderingen van het project Arts Villages. De plannen en ideeën worden steeds concreter. Het is een grote uitdaging en we zullen hard moeten werken maar het is geweldig om hier bij te mogen zijn. En dat allemaal in zo'n prachtige omgeving. Vandaag ontvingen we een prachtige ansichtkaart. De verzendster had deze kaart met afbeelding van een Spaans dorpje à la Tibi, 60 jaar in haar bezit en is nu op zijn bestemming aangekomen net zoals wij. Dankjewel Marie-Cecile!

Daan pakt aan!

1 maart 2021

Het is gelukt! We zijn verhuisd en alles liep super soepel dankzij Daan Leermakers Zonder de hulp van Daan waren we nu nog aan het inpakken en opruimen. Mocht iemand een personal organiser/opruimspecialist nodig hebben dan moet je bij Daan zijn. Bedankt Daan! Afgelopen maandag zijn we aangekomen in Tibi, nu lekker aan het bijkomen en bijpraten.

bottom of page